Het Openbaar Ministerie (OM) past de systemen aan nadat politiemol Mark M. eerder deze maand vrijkwam als gevolg van een fout van justitie. De verlenging van zijn voorlopige hechtenis werd niet aangevraagd als gevolg van een tikfout.  

"Daar waar 26-02-2018 als startdatum van de voorlopige hechtenis moest worden ingevoerd, werd 26-03-2018 ingetikt", aldus het OM in een woensdag gepubliceerde verklaring. 

Als gevolg van deze tikfout, werd verlenging van zijn voorlopige hechtenis op een te laat moment ingepland en moest het gerechtshof in Den Bosch M. vrijlaten. De man blijft tot augustus op vrije voeten. 

De fout werd niet automatisch gecorrigeerd door het systeem en dit wil het OM graag aangepast zien. "Ook zorgt het OM voor een aanscherping van de werkprocessen." De aanpassingen moeten over acht weken doorgevoerd zijn. 

Hoger beroep

De 31-jarige M. is veroordeeld voor het verkopen van vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen. In februari werd hij daarvoor door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel. De rechtbank rekende het M. zwaar aan dat hij geen spijt betuigde.

De man ging in hoger beroep tegen zijn straf. Omdat deze zaak nog liep, zat hij tot begin deze maand nog in voorarrest. Dit moet om de zestig dagen verlengd worden, wat in zijn geval dus niet is gebeurd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!