Door zware longkanker en aderverkalking lijkt ex-drugsbaron Kobus L. (73) uit Rotterdam niet in staat om zijn proces bij te wonen over de moord op zijn schoonzoon John Wassink. 

Dat zei zijn advocaat Ed Manders dinsdag bij een procedurele zitting in de rechtbank in Breda.

Het lichaam van de 45-jarige John Wassink werd in 2014 verpakt in plastic gevonden in het Markkanaal bij Breda. Hij was een paar dagen eerder doodgeschoten in de woonwagen op zijn autobedrijf in Roosendaal.

Kobus L. was een van de laatsten die het slachtoffer voor zijn dood in juli nog in leven heeft gezien. Hij zou een motief hebben vanwege de ruzie tussen Wassink en zijn vriendin, de dochter van Kobus L.

L. ontkent betrokkenheid bij de moord.

Geschorst

Als L. daadwerkelijk te ziek is voor zijn proces, kan de vervolging worden geschorst totdat hij gezond genoeg is. Of dat nog gebeurt, is onzeker. Een arts zal binnen twee weken moeten laten weten of L. erbij kan zijn. De inhoudelijke behandeling is gepland voor 27 juni.

Justitie denkt dat L. de dader is, onder meer doordat DNA van hem is gevonden op het vermoedelijke moordwapen. Er zit echter ook nog DNA van een veroordeelde wapenhandelaar op het wapen. Die was in eerste instantie ook verdachte.

Kobus L. (Kobus de Zigeuner) zat in het verleden vijftien jaar celstraf uit voor import van cocaïne, onder andere met hulp van de huidige president van Suriname Desi Bouterse. Vanwege vluchtgevaar zat hij het grootste deel van zijn straf in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Hij kwam in 2003 vervroegd vrij.