Midden- en Zuid-Limburg zijn dinsdagmiddag getroffen door een wolkbreuk. Op weerstation vliegveld Maastricht Aachen Airport in Beek viel in een half uur tijd 47 millimeter neerslag, terwijl daar normaal in de hele maand mei 66 millimeter valt.

Volgens Weeronline daalde de temperatuur in het gebied in korte tijd van 22 graden naar 11 graden. Doordat er weinig wind was bleven de zware onweersbuien met hagel stil hangen boven het gebied.

Volgens de brandweer zijn er meldingen van water dat door daken naar binnen loopt en van ondergelopen kelders en straten.

Ook het zuiden van Noord-Brabant en delen van de Betuwe hebben te maken met hoosbuien, waarbij ook onweer en hagel kunnen voorkomen, meldt Weerplaza.

Het verkeer ondervindt hinder van de hoosbuien die met het onweer gepaard gaan. Dat leidde rond 15.00 uur tot files en vertraging op onder meer de A2 tussen Maastricht en vliegveld Maastricht Aachen Airport.

Op de A76 tussen de Belgische grens en Schinnen stond zeker 10 kilometer file, doordat het water niet wegliep. Inmiddels nemen de files in lengte af.

Actiecentra

Vanwege de grote wateroverlast heeft de brandweer Zuid-Limburg twee lokale actiecentra ingericht om het grote aantal meldingen op te kunnen vangen. Met name in Sittard-Geleen en Munster-Geleen, gevolgd door Meerssen en Ulestraten is de brandweer veelvuldig opgeroepen.

De buien zijn ontstaan in warme en vochtige lucht. In Zuid-Limburg, zuidelijk Noord-Brabant en gedeelten van de Betuwe, werd het dinsdagmiddag 24 tot 26 graden, aldus Weerplaza. Die warmte zorgde voor voldoende energie om grote regenwolken tot ontwikkeling te laten komen. Omdat er bijna geen wind staat, blijven de buien lang hangen. Pas na 21.00 uur neemt de kans op buiigheid af.

Code geel

Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland.

Wolkbreuken kunnen plaatselijk 30 tot 50 millimeter regen achterlaten, terwijl het even verderop droog blijft. Tijdens een stevigere bui is er kans op hagel, windstoten tot 75 kilometer per uur en wateroverlast.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!