De politie moet ervoor zorgen dat alle wapendragende medewerkers de kans krijgen om trainingsuren te draaien. Dat eist de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) na een onderzoek.

De Inspectie SZW eist verder dat agenten aantoonbaar 32 uur per jaar oefenen met vuurwapens.

Het onderzoek is aangevraagd door de politievakbond ACP. Volgens de vakbond biedt de politie onvoldoende mogelijkheid tot training.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van ACP zegt dat een tekort aan training met vuurwapens agenten onnodig kwetsbaar maakt. "De werkgever is verantwoordelijk en moet ervoor garant staan dat collega's goed getraind de straat op gaan, maar laat het er overduidelijk bij zitten", aldus Van de Kamp.

Volgens de inspectie kan de politie niet aantonen dat de agenten voldoende oefenuren maken. In de huidige politie-cao staat dat het aantal trainingsuren in de afgelopen twee jaar zelfs zou worden verhoogd naar 42 uur per jaar.

De politie krijgt ruim de tijd om in de eisen van SZW te voorzien, waarna een nieuwe inspectie volgt. Als dan blijkt dat de politie in gebreke blijft, kunnen sancties volgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!