De politie heeft vorige week bij een grote landelijke actie tegen rondtrekkende criminele bendes ruim honderd verdachten aangehouden. 

Onder de arrestanten bevonden zich winkeldieven, drugshandelaren, inbrekers, mensen die verdacht worden van identiteitsfraude en helers van babymelkpoeder. 

De politie kreeg bij de actie steun van de Koninklijke Marechaussee, de douane en de Duitse en Belgische politie, meldde ze maandag. De actie liep van dinsdag 15 mei tot en met vrijdag 18 mei. Er werd niet alleen gecontroleerd op snelwegen, regionale wegen en op parkeerplaatsen, maar ook op het water en in treinen. 

De politie arresteerde bij controle op de A13 bijvoorbeeld een man die zich uitgaf voor agent en een blauw zwaailicht en stopbord in zijn auto had ingebouwd. De man had ook een wapenstok, een nepvuurwapen en handboeien bij zich.

In een voertuig dat op de A1 werd doorzocht, was een uitgebreide messenset aanwezig. Dat leidde tot de aanhouding van vier personen. 

In Amsterdam werden meerdere verdachten aangehouden voor zakkenrollen en diefstallen. Bij de grensovergang met Duitsland in de omgeving van Venlo werd een Roemeen aangehouden die zeshonderd kilo apaan, een grondstof voor synthetische drugs, bij zich had.

In woningen in Den Haag en Rotterdam werden in totaal meer dan drieduizend pakken babymelkpoeder gevonden.

Ploertendoders

Bij de actie werden verder ploertendoders, pepperspray, nepwapens en gestolen auto's gevonden. 

Naast de verdachten van 'mobiel banditisme', zoals de activiteiten van de vaak uit Oost-Europa afkomstige bendes worden betiteld, werden er bij controles ook duizenden euro's aan openstaande boetes geïnd en werden verschillende personen aangehouden die nog een straf uit moeten zitten, meldt de politie.