Zes demonstranten zijn zaterdagavond op Schiermonnikoog door de politie aangehouden tijdens een protest tegen een Pinkstertraditie waarbij een haan drie dagen lang wordt opgesloten in een mand op een achttien meter hoge mast.

De demonstranten probeerden zich vast te ketenen aan de paal, maar dat mislukte.

Volgens de politie werden de zes opgepakt, omdat ze zich op het terrein bevonden waar de paal met de haan staat. Volgens de Leeuwarder Courant renden de demonstranten het terrein op toen de mand met de haan omhoog getakeld zou worden. De organisatie was al op het protest voorbereid.

Om veiligheidsredenen is het terrein afgezet met hekken en mag niemand het betreden. De zes zijn verhoord en krijgen een boete.

'Dierenmishandeling'

Dierenorganisaties pleitten eerder deze maand voor een einde aan de traditie op Schiermonnikoog. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland. De dierenactivisten spreken van dierenmishandeling en hebben daarvan aangifte gedaan.

''Het past niet meer in deze tijd om een dier zo te misbruiken voor een traditie. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan", vinden de organisaties.