De marechaussees die eind vorig jaar hebben geschoten op een man die op Schiphol Plaza paniek veroorzaakte, hebben rechtmatig gehandeld.

Ze schoten uit noodweer. Tot die slotsom komt het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche.

Een 29-jarige man zorgde december 2017 voor paniek door met een hamer te zwaaien richting passagiers en op een glazen toegangsdeur van de marechausseepost te slaan. Voor de marechausees in het hokje leek dat alsof er werd geschoten, aldus het OM.

Vanwege de terreurdreiging en de drukte op Schiphol konden zij denken dat er een levensbedreigende situatie was toen zij knallen hoorden. De medewerkers van de marechaussee moesten zich daartegen verdedigen en er was geen tijd en gelegenheid om minder ingrijpende middelen te gebruiken, aldus het OM.

Celstraf

De man kreeg in april een celstraf van zes maanden opgelegd. Hij zal na zijn straf het land worden uitgezet. De man kwam tot zijn daad omdat hij Nederland niet op vreedzame wijze kon verlaten. Dit moest naar eigen zeggen dan maar met geweld. De rechtbank rekent het de man extra zwaar aan dat hij personeel van de marechaussee heeft bedreigd .

De man is een bekende van hulpinstellingen en zou met de nodige psychische klachten kampen. Hij weigerde echter om een psychiater te woord te staan en de rechter liet weten dat dit dus niet is vast te stellen.