In het nieuwe natuurgebied de Marker Wadden zijn afgelopen maand een aantal kleine modderkruipers ontdekt. Dat meldt Natuurmonumenten donderdag. De beschermde vissoort, die elders in Nederland vooral in sloten en kleine riviertjes te vinden is, werd gevonden tijdens een onderzoek naar de visstand rondom de Marker Wadden.

De kleine modderkruiper is in Nederland redelijk zeldzaam omdat zijn leefgebied wordt aangetast door vervuiling en het verdwijnen van vegetatie.

Zeldzame vissen als de kleine modderkruipers, zwartbekgrondels, en marmergrondels waren nog niet eerder gespot in de Marker Wadden. Wel bleek het nieuwe natuurgebied eerder al een goede broedplek voor verschillende vogels, zoals de dwergstern en de strandplevier.

Het onderzoek Natuur in Productie werd door Sportvisserij Nederland en een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en het Nederlands Instituut voor Ecologie gedaan om de ontwikkeling van het gecreëerde natuurgebied goed in kaart te brengen. 

Aanleg Marken Wadden 

Met de aanleg van Marker Wadden herstellen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur in het Markermeer tussen Flevoland en Noord-Holland. In 2016 is Boskalis begonnen met de eerste fase van het project: de aanleg van vijf eilanden om de natuur aantrekkelijker te maken voor vogels en vissen. Door de aanleg van nieuwe ondiepe wateren en vegetatie bij de Marker Wadden krijgen zij een groter leefgebied.

Natuurmonumenten hoopt na vijf jaar inzicht te krijgen in de ontwikkeling van soorten en aantallen van vissen in een compleet nieuw natuurgebied. 

In september wordt het onderzoek naar de dieren dan ook herhaald.