Een zeventienjarige jongen die in december vorig jaar in Sneek zijn 39-jarige ex-stiefvader heeft doodgestoken, is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De straf werd donderdag uitgesproken door de rechtbank in Leeuwarden.

Volgens de rechter is er sprake van doodslag. Twee jaar geldt bij minderjarigen dan als de maximale celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist.

De jongen is de ex-stiefzoon van het slachtoffer. Er was sprake van een drugsconflict. De tiener, die in drugs handelde, stelde tijdens de zitting dat het slachtoffer cocaïne van hem had gestolen.

De steekpartij had plaats na een ruzie op 14 december 2017. Het slachtoffer was met een groot mes in zijn linkerzij gestoken. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed voor zijn woning in de Johan Willem Frisostraat. De jongen werd diezelfde avond na onder meer een oproep via Burgernet opgepakt.

Noodweer

Volgens de jongen handelde hij uit noodweer. Dit gelooft de rechtbank niet omdat ook een bekende van de jongen aanwezig was. Beiden vluchtten met de scooter van de verdachte. De kompaan is een jongen van zestien. Hij werd dezelfde avond ook opgepakt. De aanklager moet nog beslissen of hij wordt vervolgd.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de tiener verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft ernstige gedragsproblemen met antisociale trekken. Maar dat is geen reden om een lagere straf dan de maximale op te leggen, aldus de rechter.

De rechter acht de kans op herhaling groot. De duur van jeugd-tbs is minimaal twee en maximaal zes jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!