De geplande uitbreiding van het aantal agenten en andere medewerkers bij de politie in met name de grote steden is ontoereikend, zeggen politiebonden en burgemeesters na publicatie van nog vertrouwelijke kabinetscijfers door De Telegraaf.

Tot 2023 komen er volgens door gepubliceerde cijfers in totaal 1.111 agenten bij. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en de politiebonden vinden dat veel te weinig, onder meer omdat door vergrijzing en eerdere bezuinigingen veel agenten vertrekken.

"De minister heeft het over flexibilisering, maar er valt nu niets meer uit de citroen te persen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Onze inzet is dat naast de beloofde investeringen, die voor een deel al worden gedaan, het herstelplan wordt uitgevoerd. Als de politiek nog meer in de politie investeert zou dat natuurlijk heel mooi zijn."

Begin deze maand stuurden de bonden ACP, ANPV, VMHP en NPB hun Herstelplan Nationale Politie naar minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), burgemeesters en de Eerste en Tweede Kamer.

Herstelplan

In het plan staan 33 concrete maatregelen "om van het politiekorps weer een gezonde organisatie te maken", zoals versterking van de basisteams en opsporing en een betere administratieve ondersteuning.

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters wil niet inhoudelijk reageren, omdat er nog geen duidelijkheid over de cijfers en de aantallen is.

Ultimatum

De bonden hebben minister Grapperhaus en korpchef Erik Akerboom donderdag een ultimatum voor een nieuwe cao gesteld. Ze willen voor 1 juli duidelijkheid en een loonbod.

''De organisatie zoals die er nu uitziet, vraagt het uiterste van de loyaliteit van politiemensen. Meestal zonder dat daar loopbaanontwikkeling, een eerlijke vergoeding en een balans tussen werk en privé tegenover staan. Te veel collega's zijn al ziek thuis komen te zitten'', stellen de bonden in een verklaring.

De onderhandelaars van de bonden ACP, ANPV, VMHP en NPB en hun achterban hebben overleg gevoerd in Amersfoort. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp wil nog geen mededelingen doen over wat er gebeurt als het ultimatum afloopt zonder bevredigende antwoorden van de minister en de korpschef. ''Dat hangt helemaal af van waar ze mee komen.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!