De 59-jarige Henk K. uit Bunschoten-Spakenburg is schuldig bevonden aan de mishandeling van zijn eigen kinderen. De rechtbank legt hem hier twee jaar celstraf voor op.

Henk K. en zijn vrouw Diana hebben negentien kinderen. Een aantal van hen heeft in 2016 aangifte tegen hun vader gedaan. Zij zeggen dat ze stelselmatig door hem zijn mishandeld.

De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat K. tien van zijn kinderen jarenlang heeft mishandeld. Ook is hij schuldig bevonden aan het meerdere keren opsluiten van vijf kinderen. Naast de celstraf legde de rechter K. een contactverbod op met veertien kinderen en kleinkinderen. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft K. ook een destijds elfjarige dochter seksueel misbruikt en een zoon op tafel vastgebonden en bedreigd met een draaiende kettingzaag. Hier is de man voor vrijgesproken.

Leugens

K. stelt dat alle verhalen zijn verzonnen door zijn kinderen. Die zouden wraak willen nemen omdat hun vader aangifte tegen een aantal van hen had gedaan wegens diefstal. Andere kinderen van K. verklaarden dat hun broers en zussen leugens hadden verspreid over hun vader.

De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man, die in augustus na elf maanden voorarrest werd vrijgelaten. Ook werd er een contactverbod geëist.

Problemen

Het gezin uit Bunschoten-Spakenburg kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, onder meer door mishandelingen en het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht.

De ouders zijn diepgelovig en hanteren een strenge opvoeding. Ook de moeder wordt door het OM vervolgd. Diana K. wordt verweten haar kinderen niet te hebben beschermd tegen hun vader.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!