De twintigjarige Desley J., die vorig jaar september een 62-jarige fietser doodreed in Rijswijk, is donderdag veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Zijn vriend Jessy P., die ook betrokken was bij de race, krijgt dezelfde straf.

Het Openbaar Ministerie had negen maanden cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid tegen J. geëist.

Tegen de negentienjarige P., die zijn neef en een vriend in de auto had, was zeven maanden cel en een rijontzegging van vier jaar geëist. Hij reed door na het ongeluk.

De mannen ontkenden dat zij met elkaar aan het racen waren op de Generaal Spoorlaan, maar volgens tien getuigen trokken ze tegelijk op en waren ze elkaar duidelijk aan het opjutten. J. had wel al spijt betuigd voor het doodrijden van de fietser.

Samenspel

Hoe hard P. reed is niet duidelijk geworden, maar de rechtbank acht het bewezen dat de toegestane maximumsnelheid fors overschreden is.

Het is volgens de rechtbank duidelijk dat er sprake was van een samenspel en dat de gedragingen van de twee mannen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Daarom krijgen zij dezelfde straf.

De twee mannen hadden allebei nog maar kort hun rijbewijs toen het ongeval gebeurde, maar moeten dat nu voor vier jaar inleveren.

Alle twee de mannen zijn eerder al enkele keren met de politie in aanraking gekomen, ook voor verkeersovertredingen.