Het grootste schip ter wereld is in de nacht van woensdag op donderdag aangekomen in Rotterdam. De Pioneering Spirit, voorheen Pieter Schelte, is tot 27 mei op de Tweede Maasvlakte te vinden.

Het schip heeft een klus in de Zwarte Zee achter de rug. In tegenstelling tot andere vaartuigen, kan de Pioneering Spirit complete boorplatforms uit het water tillen en meenemen. Havenbedrijf Rotterdam omschrijft het als de "sterkste en grootste krachtpatser ter wereld".

Het schip van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas is met 124 meter het breedste vaartuig ter wereld. De Pioneering Spirit is 382 meter lang.

In augustus 2016 werd het vaartuig in gebruik genomen. Het werd gebouwd in Zuid-Korea, maar afgemonteerd op de Tweede Maasvlakte. Doordat de werkzaamheden langer duurden dan verwacht, lag het uiteindelijk anderhalf jaar in Rotterdam.

De Pioneering Spirit is nu terug in de Prinses Alexiahaven. Voor geïnteresseerden zijn er de komende dagen speciale rondvaarten rondom het hefschip, net als tijdens de bouw. Toen maakten ruim zeventigduizend mensen gebruik van die mogelijkheid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!