Het is een illusie dat een verbod op motorclub Satudarah zin heeft. Dat heeft advocaat Erik Thomas woensdag namens de motorclub betoogd voor de rechtbank Den Haag. Het Openbaar Ministerie wil zo'n verbod.

''Er zitten boeven bij Satudarah, zeker. Maar die zitten ook bij supportersverenigingen van voetbalclubs of bijvoorbeeld bij politieke partijen. Een verbod op de club maakt van de leden niet ineens lieverdjes", zei Thomas op de zitting van de Haagse rechtbank, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol.

Het Openbaar Ministerie wil een verbod op de motorclub en had daartoe een civiele procedure aangespannen bij de rechter. Satudarah handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Het is aan justitie om te bewijzen dat Satudarah een vereniging is en dat de strafbare feiten vanuit die vereniging worden gepleegd. ''Het recht op een vereniging is een groot goed", zei de officier van justitie. Vrijheid van vereniging is opgenomen in de grondwet. 

Advocaat Thomas benadrukt dat er een groot verschil is tussen het individu en de club. ''Deze kwestie hoort thuis bij het strafrecht."

Het OM stelde dat er momenteel ''tientallen" strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen leden van Satudarah. ''Maar voor de veiligheid en openbare orde is een verbod van de club de juiste weg", aldus de officier van justitie. Hij verwees daarbij naar de pedofielenvereniging Martijn die een aantal jaar geleden is verboden en nu ook daadwerkelijk ontbonden is.

Thomas noemt dat een illusie. "Deze mannen zoeken grenzen op en hebben een hang naar broederschap. Dat verandert echt niet als Satudarah verboden wordt."

De rechtszaak duurde twee dagen. Vorige week kwam het OM aan het woord, woensdag spraken de advocaten van Satudarah. De rechter doet op 18 juni uitspraak.

Bandidos

In een soortgelijke procedure tegen Bandidos, eind vorig jaar, gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Omdat de hogerberoepszaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub, die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en ongeveer honderd 'chapters' in binnen- en buitenland heeft.