De gemeente Weert zet vanaf volgende week vier vluchtelingen met een verblijfsvergunning in als ogen en oren in het plaatselijke asielzoekerscentrum (azc).

De maatregel komt na weken van opstootjes en ongeregeldheden in het azc, veroorzaakt door zo'n dertig ''lastpakken''.

Een Eritrese man en vrouw en een Syrische man en vrouw gaan dagelijks met asielzoekers praten. Zij spreken dezelfde taal als bewoners en dat praat makkelijker, aldus de gemeente.

Die hoopt zo signalen van onvrede eerder op te vangen. Dat bleek dinsdag na overleg tussen burgemeester Jos Heijmans van Weert, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), politie en justitie.

Heijmans wil binnenkort met staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid praten over de wenselijkheid van een gesloten azc. Zo'n centrum is er nu nog niet. Met als gevolg dat kansloze asielzoekers ervandoor gaan en naar het buitenland verdwijnen, om daar opnieuw asiel aan te vragen, aldus de gemeente.

De overlastgevers in Weert waren zogenoemde ''Dublingangers’’. Dat zijn mensen die kansloos zijn en steeds in een ander land asiel aanvragen als ze in het vorige land zijn uitgeprocedeerd. Een aantal mensen is inmiddels overgeplaatst vanuit Weert naar centra in Amsterdam en Hoogeveen waar ze extra toezicht krijgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!