Een boswachter is afgelopen weekend mishandeld tijdens een surveillance in natuurgebied IJsselmonde bij Rotterdam. Het slachtoffer greep samen met een collega in bij een kampvuur van een groep jongeren.

Dat meldt Staatsbosbeheer dinsdagmiddag aan NU.nl. De twee boswachters spraken zaterdag een groep van twintig tot 25 jongeren aan, omdat zij een groot kampvuur hadden gemaakt. De jongeren waren met scooters en een quad naar een gebied gekomen wat alleen toegankelijk is voor voetgangers.

Enkele jongeren wilden het vuur op verzoek van de boswachters doven, maar anderen probeerden weg te komen. Toen de boswachters dat probeerden te verhinderen, werd een van hen twee keer op zijn hoofd geslagen. Daarbij liep hij een gebroken neus op.

De politie was snel ter plaatse en verrichtte twee aanhoudingen. Een woordvoerder van de politie Rotterdam laat weten dat het gaat om twee mannen van negentien jaar, afkomstig uit Dordrecht en Zwijndrecht. Zij zijn maandagavond heengezonden. Het onderzoek naar het voorval loopt nog.

De twee boswachters waren zogenoemde BOA-boswachters. Dat zijn boswachters met aanvullende taken, zo kunnen zij bekeuringen uitdelen.

Gebroken enkel

Staatsbosbeheer stelt dat dit het tweede ernstige incident in korte tijd is. Eind april liep een BOA-boswachter uit Oost-Brabant een gebroken enkel op, toen hij twee personen wilde bekeuren. Daarbij werden de twee agressief en gingen de boswachter te lijf. Staatsbosbeheer noemt het geweld tegen boswachter volstrekt onacceptabel.

De natuurbeheerder registreerde vorig jaar ruim zeventig meldingen van agressie en geweld, waarvan twee keer fysiek. In 2018 is inmiddels drie keer fysiek geweld tegen boswachters gemeld

Staatsbosbeheer heeft 550 boswachters, van wie er 110 BOA-bevoegdheden hebben. In de afgelopen twee jaar zijn alle BOA-boswachters uitgerust met portofoons, zodat ze in direct contact staan met de politie. "Tevens is bij Justitie aangevraagd om ze uit te rusten met handboeien, wapenstokken en pepperspray", meldt Staatsbosbeheer. Eerder werd het gebruik van handboeien goedgekeurd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!