De voor verkrachting van de vijftienjarige Nicole van den Hurk veroordeelde Jos de G. wil dat zijn voorlopige hechtenis opgeheven wordt, zodat hij terug kan keren naar zijn tbs-kliniek. De man heeft daar in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dinsdag een verzoek voor ingediend bij het gerechtshof in Den Bosch.

De G. werd in januari 2014 opgepakt terwijl hij werd behandeld in De Rooyse Wissel in Oostrum. Hier verbleef hij wegens een verkrachting in 2000.

Hij wordt door justitie verdacht van de verkrachting en doodslag op de Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk in 1995. De rechtbank veroordeelde hem in 2016 alleen voor de verkrachting, voor doodslag was te weinig bewijs.

De G. zou, als deze straf definitief was geweest, op 20 mei vrijkomen. Beide partijen gingen echter in hoger beroep na de veroordeling. De man zit nu nog steeds in de gevangenis.

Justitie wil dat De G. in voorarrest blijft. Het hof beslist vrijdag over het verzoek van De G. Van 28 tot en met 31 augustus wordt het hoger beroep inhoudelijk behandeld.