De Raad van State is in een intern onderzoeksrapport kritisch over zijn eigen kwaliteit. Het adviesorgaan van de regering spreekt onder meer van grote verschillen in betrokkenheid en inzet bij de staatsraden en het ontbreken van een gemeenschappelijk gedragen beeld. 

Dit schrijft de Volkskrant maandag op basis van het rapport, dat de krant in handen heeft. Volgens de Volkskrant is er sprake van een "verdeeld en naar binnen gekeerd huis''.

Een commissie, bestaande uit leden van de raad, stelde het rapport in 2016 op. Er zou volgens de commissie sprake zijn van een gebrekkig moraal in de Raad van State. Dit zou komen doordat de juristen erg verschillen van de staatsraden met juist een bestuurlijke achtergrond. 

Een aantal anoniem gebleven staatsraden onderschrijft dit aan de krant en meldt dat de scheidend vicevoorzitter Piet Hein Donner ook weinig oog had voor interne verhoudingen.

Wetsvoorstellen

De Raad van State is een adviesorgaan van de regering. Wetsvoorstellen worden voorgelegd aan de hoogste bestuursrechter, die een advies hierover uitbrengt. Ook spreekt de Raad van State recht. Het interne rapport gaat volgens de krant over de afdeling advisering, die de kritieken op wetsvoorstellen verzorgt.

Betrokkenen melden aan de Volkskrant dat het rapport "voor veel beroering heeft gezorgd" en dat de situatie is verbeterd, maar dat de luiken nog wel open moeten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!