Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB komt met nieuwe veiligheidsmaatregelen voor de veerponten. Hiertoe is besloten na twee recente incidenten met twee verschillende typen ponten waar de vervoerder mee vaart.

De GVB heeft zijn schippers opdracht gegeven voorzichtiger te varen en extra aandacht te besteden aan het aanmeren aan de kade. Daarnaast wordt de inspectie op bepaalde onderdelen van de ponten verscherpt.

Afgelopen vrijdag was een defecte vaarhendel de oorzaak van een incident waarbij IJveer 55 te hard tegen de kade botste. Niemand raakte hierbij gewond. De defecte vaarhendel wordt nader onderzocht op fabricagefouten en is vervangen. Indien nodig worden meer vaarhendels preventief vervangen, aldus het vervoersbedrijf.

De botsing van IJveer 60 vorige week zondag, waarbij dertien gewonden vielen, wordt nog onderzocht. Zo nodig worden op basis van de uitkomsten daarvan extra maatregelen getroffen.

Verbindingen

De veren in Amsterdam brengen reizigers over het IJ van Noord naar het centrum en terug. In Amsterdam zijn zes veerverbindingen. Ook verzorgt het GVB de veerverbinding over het Noordzeekanaal bij Zaandam, Velsen en Assendelft. In totaal zijn er zeventien veren en ponten.

Op het IJ zijn er ruim 275.000 vaarbewegingen per jaar, op het Noordzeekanaal 175.000, aldus het vervoersbedrijf.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!