Safaripark Beekse Bergen gaat geen maatregelen nemen na een incident waarbij bezoekers in het jachtluipaardenverblijf uit hun auto zijn gestapt. De manager van het park spreekt van een uitzonderlijke situatie.

Een aantal volwassenen en een jong kind werden maandag bijna aangevallen door jachtluipaarden, nadat ze tegen de regels in tweemaal uit hun auto zijn gestapt. "We hebben dit nog nooit op deze manier meegemaakt", zegt manager Niels de Wildt tegen NU.nl. "Het is zo'n uitzondering, dat je daar geen specifiek beleid voor hebt."

Volgens De Wildt wordt het huidige beleid niet aangepast en komen er ook geen extra maatregelen. Hij benadrukt dat alle bezoekers van het dierenpark in verschillende talen worden gewezen op de regels. Ook zijn er pictogrammen die tonen dat deuren en ramen van auto's gesloten moeten blijven.

"We horen weleens dat bezoekers hun raam open hebben, maar nooit dat mensen zomaar uitstappen." Ook laat de manager weten dat bezoekers elkaar bij dit soort incidenten corrigeren.

Waarschuwen

Een bezoeker die het tafereel in het jachtluipaardenverblijf heeft gefilmd, zegt tegen RTL Nieuws dat hij de mensen nog probeerde te waarschuwen met gebarentaal. "Maar die waarschuwingen sloegen ze meermaals in de wind", aldus de man. Hij koos er bewust voor niet te claxonneren uit angst voor de reactie van de dieren.

De dierenarts van Safaripark Beekse Bergen, Jacques Kaandorp, stelt dat de roofdieren het hadden gemunt op het kind in het gezelschap. "Alles onder de 1,40 meter is een prooi", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Dan wordt het jachtinstinct aangewakkerd."

Raadsel

Waarom de personen door het verblijf liepen, is voor het dierenpark een groot raadsel. Ook hun identiteit is onbekend. Volgens De Wildt is het onmogelijk om ze nog op te sporen. "We hebben nog gekeken of het gasten zijn van onze vakantieparken, om te kijken wat voor impact de gebeurtenis heeft gehad."

Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, oppert dat bezoekers die regels overtreden een straf moeten krijgen. De Wildt vindt dat op dit moment "te ver" gaan. "Als dit soort incidenten vaker zouden voorkomen, wat niet het geval is, zouden we wel naar het beleid moeten kijken."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!