De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de burgemeester van Den Haag in 2015 juist heeft gehandeld door de paspoorten van twee potentiële Syriëgangers ongeldig te verklaren. De paspoorten blijven daarom ongeldig.

De minister van Binnenlandse Zaken vermoedde dat de mannen zich bij een jihadistische groepering in Syrië of Irak wilden aansluiten en vroeg de Haagse burgemeester het paspoort vervallen te verklaren.

Jozias van Aartsen, in 2015 burgemeester van de hofstad, deed dat op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Hoewel de RvS meent dat de burgemeester niet zomaar op het oordeel van de NCTV had mogen afgaan, constateert de instantie dat er wel voldoende aanleiding bestaat voor het vermoeden dat de mannen zich bij een terroristische groepering wilden aansluiten.

De raad komt daarom tot de conclusie dat de burgemeester de paspoorten van de mannen vervallen mocht verklaren.

Volgens de burgemeester kon hij alleen maar op het oordeel van de NCTV afgaan, omdat het niet de bedoeling was dat hij de uiterst gevoelige processen-verbaal zou inzien. De RvS meent echter "dat de verantwoordelijkheid als bevoegde autoriteit van de burgemeester vraagt dat die controleert of de informatie van de NCTV juist is".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!