De commandant van de mariniers die in 1977 de gegijzelde basisschool in Bovensmilde bevrijdden, heeft nooit instructies gehad om de Molukse gijzelnemers te doden.

Vier oud-collega's zeggen dat de commandant zich tegen hen had beklaagd over de "onmenselijke" instructies, uitgevaardigd door toenmalig minister van Justitie Dries Van Agt. Slechts een van de vier mariniers was aanwezig in Bovensmilde. De anderen kwamen pas jaren later bij het korps.

De oud-commandant benadrukt in De Telegraaf dat "geen enkele autoriteit" hem de opdracht heeft gegeven om de gijzelnemers te doden. "Dat heb ik ook duidelijk gezegd tegen die vier mannen", vervolgt de toenmalig hoogste marinier in reactie op de getuigenissen.

"Wel heb ik altijd gezegd dat de manier waarop de aanval bij de trein was gepland, onvermijdelijk zou leiden tot dodelijke slachtoffers. Dat had misschien anders gekund. Ze hebben mijn opmerkingen daarover verkeerd geïnterpreteerd."

De Punt

Tegelijkertijd met de treinkaping bij De Punt werden op 23 mei 1977 105 leerlingen en vijf leerkrachten van een lagere school in Bovensmilde gegijzeld door vier Molukse jongeren. Na een aanval van de mariniers op 11 juni gaven de gijzelnemers zich over.

Bij de actie van de mariniers die tot de beëindiging van de gijzeling bij De Punt leidde, kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!