De eigenaars van zeventien kippenbedrijven in Flevoland mogen niet langer 's nachts op vossen jagen. De rechtbank in Utrecht heeft de provinciale ontheffing voor die nachtjacht vernietigd.

De zaak tegen de jacht met loklampen was aangespannen door De Faunabescherming en stichting Dierbaar Flevoland. "Een ongelijke strijd, die onnodig is en onnodig dierenleed veroorzaakt", vonden de organisaties.

De bedrijven mochten van de provincie binnen een bepaalde cirkel rond de kippenhouderijen jagen om hun dieren te beschermen.

De rechter oordeelde dat niet duidelijk is of de vossen wel schade aanrichten op de bedrijven. Bovendien zouden de ondernemingen volgens de rechter kunnen investeren in hekken die vossen tegenhouden.

Het vonnis heeft mogelijk ook consequenties voor andere kippenbedrijven in het land. De Faunabescherming wil de uitspraak ook in andere zaken naar voren brengen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!