De 31-jarige man uit Den Haag die ervan wordt verdacht afgelopen zaterdag drie mensen te hebben neergestoken, is maandag in het penitentiair ziekenhuis voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het voorarrest van de man is met veertien dagen verlengd.

Zijn achtergrond en motieven worden verder onderzocht. Het OM kijkt ook naar terrorisme.

​Het Openbaar Ministerie stelt dat het een "redelijk goed beeld heeft" van wat er zaterdag bij het steekincident in Den Haag feitelijk is gebeurd. Daarbij houdt het OM "alle opties open".

De man werd na de steekpartij ter plekke neergeschoten door de politie. Hij is daarna aangehouden. In de vordering tot bewaring is "al dan niet met terroristisch oogmerk" opgenomen. Dit wordt nu nog verder onderzocht.

De 31-jarige Hagenaar was vanwege verward gedrag al bekend bij zowel de politie als hulpverleningsinstanties. Het OM kan echter nog altijd niet met zekerheid stellen wat hem tot zijn daden heeft gebracht.

De verdachte wordt drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in het café aan het Johanna Westerdijkplein ten laste gelegd.

Politie schiet messentrekker neer In Den Haag
41
Politie schiet messentrekker neer In Den Haag

'Gruweldaad'

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft maandag twee van de drie slachtoffers bezocht. Ook trof zij de agenten van politiebureau Laak en verschillende horecaondernemers aan het plein waar de steekpartij plaatsvond. De gezondheidstoestand van het derde slachtoffer liet het bezoek van de burgemeester nog niet toe.

De burgemeester zei "zeer geraakt" te zijn door de ontmoetingen. "Het gaat naar omstandigheden redelijk met hen, maar het zal nog een lange tijd duren voordat zij er zowel fysiek als mentaal weer een beetje bovenop zijn. Ik hoop echt dat ze er goed van herstellen. Het is een gruweldaad die ik ten scherpste veroordeel", aldus Krikke.