Er komt voorlopig geen reconstructie van de verdrinking van een Syrisch meisje in zwembad 't Gastland in Rhenen. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem maandag besloten.

Het hof wil eerst inhoudelijk op de zaak ingaan. Als tijdens die behandeling blijkt dat er toch een reconstructie nodig is, kan dat alsnog, vindt het hof. Wanneer de zaak precies verder gaat was dinsdag nog niet bekend.

De verdediging van de zwemleraren van zwembad 't Gastland in Rhenen willen dat er een reconstructie komt van de verdrinking van het negenjarige Syrische meisje Salam in september 2015. Volgens de verdediging lijkt het erop dat Salam, die niet kon zwemmen, na afloop van de zwemles stiekem is teruggegaan naar het bad en daar in het diepe is verdronken. 

De advocaat van de zwemleraren zegt dat de begeleidende docenten van de school op dat moment verantwoordelijk waren, omdat het toezicht van het badpersoneel stopt op het moment dat de kinderen het water verlaten.

Werkstraffen

De zwemleraren, een 61-jarige man en twee vrouwen van 41 en 58 jaar, kregen eerder werkstraffen van zestig uur opgelegd. De drie gingen in hoger beroep, omdat er volgens de advocaat nog onvoldoende bekend was op welk tijdstip het meisje verdronk, en wie er toen toezicht hielden.

Salam, die net in Nederland woonde, werd een kwartier na de zwemles door een bezoeker gevonden op de bodem van het zwembad. De andere kinderen waren toen al aangekleed. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht en gereanimeerd, maar bleek al overleden.

De ouders stelden de school en het zwembad aansprakelijk voor de dood van hun dochter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!