Een van de in totaal vier personen die worden verdacht van het ombrengen van een vrouw in Utrecht in oktober vorig jaar, zou zijn drie medeverdachten hebben mishandeld. Kevin N. zou dit met zijn telefoon hebben vastgelegd op camera.

Dat bleek maandag tijdens de tweede inleidende zitting die draait om de dood van de vrouw, waarbij zowel haar twee dochters als hun partners terechtstaan. Hen wordt een rol bij haar overlijden verweten.

Eind oktober vorig jaar werd het slachtoffer dood gevonden. Ze lag bont en blauw dood in bed. Haar neus, ribben en strottenhoofd waren gebroken. Op haar hals, nek en romp waren tekenen van verstikking.

Kevin N., die er nu van verdacht wordt de drie andere verdachten in de zaak ook te hebben mishandeld, is de partner van Nadia H., een van de dochters van de overleden vrouw.

De tweede dochter, Nicole H., en haar vriend Patrice C. worden eveneens verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van de moeder. Of de mishandeling van de moeder ook is vastgelegd door N., is nog niet zeker. De uren aan beelden moeten nog worden uitgekeken door de advocaten.

De advocaten van Patrice C. en Nicole H., Jan Visscher en Francine den Hertog, laten wel weten dat er beeldmateriaal is waarop te zien is dat Kevin N. aan het slachtoffer vraagt wie haar het hardst heeft geslagen. De vrouw antwoordt daarop: "Dat was jij".

Alle verdachten woonden samen in een flat in de Utrechtse wijk Overvecht, waar jarenlang sprake was van een ellendige situatie.

Visscher laat desgevraagd weten dat op de beelden ook duidelijk te zien is dat Patrice C. doodsbang is en dat hij wordt geterroriseerd door Kevin N. Dat zou de reden zijn dat hij nooit heeft durven vluchten uit het zwaar verstoorde huishouden.

Verwondingen

Alle verdachten, behalve Patrice C., hebben bekend het slachtoffer te hebben geslagen. De twee vrouwen zeggen dat ze klappen op haar achterhoofd, rug en arm hebben uitgedeeld, maar dat dit niet tot haar dood kan hebben geleid.

De advocaat van Kevin N. zegt dat nog niet is vastgesteld of het geweld dat zijn cliënt heeft toegepast de reden van het overlijden van de vrouw is. Mocht dit wel vastgesteld worden, dan zou er in ieder geval geen sprake van opzet en dus moord geweest zijn.

Uit het sectierapport zou blijken dat de 58-jarige vrouw is omgekomen door samendrukkend geweld op neus, mond en romp, dan wel verstikking of een combinatie daarvan.

De officier van justitie zei dat er nog aanvullend onderzoek wordt gedaan naar drie sporen, aangetroffen op beide polsen, de onderarmen en het linkeroog van het slachtoffer.

Rattengif

In deze zaak is er ook nog de kwestie van het mogelijk toedienen van rattengif door Patrice C. en Nicole H. aan haar zus en partner. Hier worden de twee van beschuldigd door Kevin N. Of dit ook daadwerkelijk aan de orde is geweest, wordt nog onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De officier van justitie stipte maandag aan dat hier draait om de dood van de vrouw, maar dat er veel meer is misgegaan, vooral tussen de verdachten onderling.

Schorsing

Aan het einde van de zitting werd bepaald dat de voorlopige hechtenis van Patrice C. en Nicole H. donderdag wordt geschorst.

Nicole H. wordt mogelijk ook op vrije voeten gesteld. Er moet nog een schorsingsrapportage worden opgesteld. Kevin N. blijft vastzitten. De officier van justitie omschreef hem als "levensgevaarlijk".

De eerstvolgende zitting is op 17 juli. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.