Het cowboys- en indianenfeest dat concertzaal Tivoli in Utrecht vorig jaar juni voor kinderen organiseerde, was niet strafbaar. Dat concludeert de officier van justitie in Utrecht na aangifte van de actiegroep De Grauwe Eeuw.

Kinderen die het feest bezochten hadden het verzoek gekregen zich als cowboy of indiaan te verkleden.

De actiegroep was beledigd omdat het om racistische stereotyperingen zou gaan. Ook zou het feest volgens hen bij kinderen de associatie oproepen "dat volkerenmoord iets leuks is".

Het OM oordeelt dat het verkleden als cowboy of indiaan niet kan worden gezien als negatieve stereotypering van cowboys en indianen. Ook is volgens de officier van justitie niet bewezen dat een groep met opzet beledigd werd en is er geen aanleiding om te stellen dat het verkleedfeest de associatie met volkerenmoord oproept.

De aangifte wordt verder niet behandeld. TivoliVredenburg heeft inmiddels wel besloten geen cowboys- en indianenfeesten meer te geven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!