Philip O. (27) heeft vrijdag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor het doodsteken van een 38-jarige man in een volle metro in Amsterdam in juli vorig jaar.

De vrouw en het kind van het slachtoffer krijgen een schadevergoeding van 42.000 euro.

De rechter acht bewezen dat O. het slachtoffer heeft neergestoken, maar er was geen sprake van voorbedachte rade. De rechter neemt het O. ook kwalijk dat hij niet bereid was mee te werken aan onderzoeken.

Ondanks het gebrek aan medewerking, is volgens de rechter vastgesteld dat O. onder meer een schizofrene stoornis heeft. Volgens de rechter is de kans groot dat O. weer een geweldsmisdrijf pleegt als hij vrijkomt. Daarom heeft hij ook tbs opgelegd.

De officier van justitie had zes jaar cel en tbs met dwangpleging geëist tegen O.

Steekpartij

De steekpartij vond plaats in de avondspits, vlak bij station Venserpolder. Volgens getuigen liep de verdachte in de richting van het slachtoffer en begon hij hem plotseling te steken. Er ging geen ruzie aan de steekpartij vooraf.

Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar overleed kort na de plotselinge aanval. De verdachte werd direct na de steekpartij aangehouden.

O. was op het moment van de steekpartij op onbegeleid verlof uit de psychiatrische afdeling van het AMC. Hij was eerder al veroordeeld voor andere geweldsincidenten. Zo heeft hij een verpleegkundige van het AMC mishandeld en een jongen in Engeland in diens borst gestoken.

Wat is tbs precies?
82
Wat is tbs precies?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!