
Justitie onderzoekt betrokkenheid Nederlandse bedrijven bij bouw Krim-brug
Het OM verdenkt zowel bedrijven als leidinggevenden van het schenden van Europese sancties, bevestigt het OM na berichtgeving hierover in De Gelderlander. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na eerdere publicaties van deze krant, zo stelt het OM.
De bouw van de brug van Rusland naar de Krim is een inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne, vindt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Justitie wil niet zeggen om welke zeven bedrijven het gaat. Volgens de krant behoren een bedrijf uit Milsbeek en een bedrijf uit Dodewaard tot de onderzochte ondernemingen.
Het bedrijf Dematec Equipment uit Dodewaard zou een heihamer hebben geleverd die voor de aanleg van de brug naar het schiereiland werd gebruikt en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek zou belangrijke onderdelen voor die heihamer hebben geleverd.
Volgens De Gelderlander waren medewerkers van het bedrijf uit Milsbeek zelf bij de aanleg van de brug in Rusland aanwezig. De bedrijven dachten de sancties te omzeilen door alleen aan de Russische kant van de grens te werken.
Sancties
De Krim, voorheen onderdeel van Oekraïne, werd in maart 2014 door Rusland geannexeerd. De annexatie werd door het Westen sterk veroordeeld en dat leidde tot economische sancties.
Zo mogen Europese bedrijven geen goederen uit de Krim importeren en mogen zij er niet investeren. Vanwege de sancties is het meewerken aan de brug ook niet toegestaan.

Animatie brug van Rusland naar Krim
Verbinding
De 19 kilometer lange brug werd gebouwd omdat er vanuit Rusland geen directe brug naar het schiereiland was. Vanaf komend weekend is de verbinding open.
De opening stond oorspronkelijk gepland voor eerder dit jaar, maar werd uitgesteld omdat de aanleg van het spoorgedeelte langer duurde.
De brug wordt nu geopend voor autoverkeer, omdat het weggedeelte van de brug wel al afgerond is. Treinreizigers kunnen pas eind 2019 over de brug reizen.
Meerdere bedrijven hebben hun belangen uit de regio teruggetrokken naar aanleiding van de sancties. Zo verkocht het Duitse Siemens zijn aandeel in het Russische bedrijf Interautomatika, omdat gasturbines van het bedrijf werden gebruikt om elektriciteit op te wekken op de Krim.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!