Het gerechtshof in Den Bosch moet politiemol Mark M. vrij laten vanwege een blunder van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM heeft niet op tijd verlenging van het voorarrest van M. aangevraagd. Daardoor blijft M. tot het hoger beroep op 7 augustus zeker op vrije voeten. Hij blijft wel verdachte.

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM aan NU.nl na berichtgeving van het NRC. Ook de advocaat van M, Jan-Hein Kuijpers, bevestigt de situatie. Volgens de krant komt de politiemol vrijdag vrij.

Volgens het OM gaat het om een menselijke fout, zonder daarover in detail te treden. De woordvoerder noemt het "bijzonder vervelend" dat dit is gebeurd. Het OM stelt dat M. kan gaan en staan waar hij wil. Hij heeft zijn paspoort vorig jaar teruggekregen nadat het eerder was afgenomen.

De 31-jarige M. verkocht voor geld vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen. In februari werd hij daarvoor door de rechtbank veroordeeld, omdat M. "het vertrouwen in en het aanzien van de politie zeer ernstig heeft geschonden''. "Hij frustreerde politiewerk, waardoor criminelen deels de dans ontsprongen." De rechtbank rekende het M. zwaar aan dat hij geen spijt betuigde.

De uit Weert afkomstige M. ging in beroep tegen zijn straf. Op dat moment verbleef hij in Oekraïne, maar een paar dagen later meldde hij zich bij de Nederlandse politie. 

Omdat de hoger beroepszaak nog liep, zat M. officieel nog in voorarrest. Dat moet het OM om de zestig dagen verlengen en dat is dus niet gebeurd.

Betaling

M. zou tegen betaling zogeheten abonnementen op strafzaken hebben afgesloten en kreeg via zijn e-mail berichten als er nieuwe informatie werd toegevoegd. Met het persoonlijke account van M. werd vele malen ingelogd in het systeem BlueView. In deze 'index' van de politie staan lopende en afgeronde strafzaken.

Hij controleerde het systeem ook in de zaken van zijn medeverdachten Marco S., Tom van H., Berry S. en J. van den A.. Het OM weet dit aan de hand van de zoektermen die M. invoerde in het politiesysteem.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!