De initiatiefnemer en woordvoerder van actiegroep #Geen4MeiVoorMij wil op vrijdag 4 mei om 20.00 uur niet langer een lawaaidemonstratie houden tijdens de Nationale Dodenherdenking. Rogier Meijerink wil nu vlak voor achten een luchtalarm laten afgaan en dan in stilte de Dam in Amsterdam verlaten.

Dat werd donderdag duidelijk tijdens het kort geding voor de rechtbank van Amsterdam die door veel pers en publiek wordt bijgewoond.

De gemeente Amsterdam verzet zich ook tegen het nieuwe verzoek van Meijerink. Daarnaast hebben ze een gebiedsverbod opgelegd aan de man. Hij zou zich tussen 18.00 en 22.00 uur op 4 mei niet in de buurt van de Dam mogen begeven.

Het gebiedsverbod is opgelegd omdat zijn "gedragingen en aanwezigheid kunnen zorgen voor verstoring van de openbare orde en een gevaar voor zijn eigen veiligheid", aldus de juriste namens de gemeente Amsterdam.

Meijerink zegt desgevraagd niet te weten hoeveel mensen met het protest willen meedoen. Hij zegt dat er mogelijk tweehonderd tot driehonderd sympathisanten komen, maar baseert dit op het aantal aanmeldingen op Facebook.

Wat er gaat gebeuren als de rechtbank het verzoek van Meijerink afwijst, zegt hij niet te kunnen voorzien. Voorafgaand aan de zitting zei hij in een reactie tegen NU.nl dat het onmogelijk was dat de rechter de demonstratie gaat afwijzen.

Actievoerder Dodenherdenking wil nu luchtalarm laten klinken
25
Actievoerder Dodenherdenking wil nu luchtalarm laten klinken

Ordeverstoring

De gemeente Amsterdam liet op haar beurt in een reactie weten ervan uit te gaan dat het protest geen doorgang kan vinden omdat het geen demonstratie, maar een ordeverstoring is. "Het levert een onaanvaardbaar risico op voor de veiligheid en gezondheid van aanwezigen", aldus de juriste. 

Als de rechter toch anders beslist, dan zal de waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, waarschijnlijk op grond van gevaar voor ordeverstoring besluiten de demonstratie ergens anders plaats te laten vinden.

De gemeente Amsterdam heeft Meijerink ook alternatieven aangeboden qua tijdstip en locatie, maar die zou hier niet op zijn ingegaan.

Onacceptabel

Van Aartsen legde vorige week uit dat hij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei als "een heilig moment" beschouwt. "Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar", zei hij.

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei deelt die mening en wil niet in gesprek met de initiatiefnemer van de aangekondigde demonstratie. "Met zijn oproep de herdenking te verstoren, plaatst deze persoon zich buiten het maatschappelijk debat", zei het comité dinsdag in een verklaring. "De oproep tot een lawaaidemo is respectloos."

De advocaat die namens belanghebbenden Federatief Joods Nederland en Federatie Indisch Nederland het woord voerde, vindt het initiatief van Meijerink "beledigend en schofferend voor slachtoffers en nabestaanden."

Wat herdenken we op 4 mei en kan dit worden aangepast?
60
Wat herdenken we op 4 mei en kan dit worden aangepast?

Oorlogsmisdadigers

De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor "allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties" daarna. De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking.

Meijerink meent dat "oorlogsmisdadigers worden herdacht", omdat dus ook de Nederlandse militairen die tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië sneuvelden, worden herdacht.

De man werd donderdag emotioneel toen hij vertelde dat volgens hem de geschiedschrijving wordt herschreven.

Tegenacties

Zijn voornemen voor het protest leidde tot de nodige ophef en aankondiging van tegenacties. De politie bevestigt dat dit soort geluiden er zijn en doet er onderzoek naar, liet een woordvoerder weten naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.

De krant meldt dat een groep van AFCA Maluku, de harde kern van Ajax, op de Dam wil ingrijpen als de demonstranten van #Geen4MeivoorMij van zich laten horen. "Wij monitoren alle geluiden in deze discussie", was alles wat de politiezegsvrouw daarover kwijt wilde.

Mede hierom is politie aanwezig in de rechtbank donderdag.