De zaak tegen een Zeeuwse softdrugsbende moet opnieuw door de rechtbank worden bekeken. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde donderdag dat het Openbaar Ministerie (OM) weliswaar fouten had gemaakt, maar dat dit er niet toe hoeft te leiden dat alle verdachten vrijuit gaan.

In december 2015 oordeelde de rechtbank in Middelburg dat justitie niet-ontvankelijk was, omdat het langdurig ontlastende informatie had achtergehouden tijdens het onderzoek naar de softdrugsbende. De 29 verdachten gingen daardoor vrijuit.

In hoger beroep erkende justitie het achterhouden van deze informatie, maar vroeg de aanklager het hof om niet die uiterste consequentie te trekken, omdat het niet bewust gebeurde. Het hof ging daar in mee.

Met 22 van de verdachten heeft het OM vlak voor het hoger beroep geschikt. Deze verdachten gaan daardoor vrijuit. Alleen de zaken tegen de zeven die niet schikten, moeten opnieuw.

De 29 verdachten werden in november 2011 aangehouden na een politie-inval bij een hoogwerkersbedrijf in het Zeeuwse Kapelle. De politie deed hier een inval vanwege vermeende wietteelt en witwaspraktijken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!