De 27-jarige man uit Zaandam die in oktober 2017 een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte, krijgt drie jaar celstraf opgelegd. Ook mag hij na het uitzitten van de straf vijf jaar lang niet rijden, zo heeft de rechtbank van Alkmaar donderdag bepaald.

Fatih K. was ondanks waarschuwingen van anderen onder invloed van alcohol in de auto gestapt. Hij slingerde op de provinciale weg tussen Assendelft en Beverwijk en reed veel harder dan toegestaan.

Toen hij op de N246 in het donker een andere auto inhaalde, ondanks een dubbele doorgetrokken streep, botste hij frontaal op de auto van het slachtoffer. De vrouw overleed ter plekke. K. zat nog in zijn proeftijd na een eerdere veroordeling voor gevaarlijk rijgedrag.

De straf is lager dan door het Openbaar Ministerie (OM) werd geëist. Het OM beschuldigde hem van roekeloosheid vanwege "uitermate risicovol en verwijtbaar gedrag" en eiste vier jaar cel. De rechtbank vindt dat het niet bewezen is dat de man zich roekeloos heeft gedragen.

Wel vindt de rechtbank dat K. onvoorzichtig en onoplettend was. Dit is in de rechtspraak echter anders dan roekeloosheid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!