Een vierde man die betrokken zou zijn bij de mishandeling van twee homoseksuele mannen vorig jaar juni in Amsterdam, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank beslist.

De man, een 26-jarige Amsterdammer, wist lange tijd uit beeld van de politie te blijven. Hij is onlangs na uitgebreid onderzoek alsnog opgepakt.

Afgelopen maart werden de drie andere verdachten veroordeeld tot straffen tot veertig maanden cel.

De twee slachtoffers kregen afgelopen juni op het Damrak in Amsterdam flinke klappen en schoppen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had kort daarvoor geroepen dat hij homo's dood wilde maken.

Hoger beroep

Een 28-jarige en een 26-jarige man zijn tot respectievelijk drie jaar en vier maanden en twee jaar en vier maanden cel veroordeeld voor poging tot doodslag, zware mishandeling en openlijk geweld. De 28-jarige man is in hoger beroep gegaan.

De 23-jarige man die wel betrokken was bij de mishandeling maar een minder grote rol speelde, is veroordeeld tot vier maanden cel.

Tegen de mannen waren celstraffen tot vijf jaar geëist. De verdachten ontkenden overigens dat het motief antihomogerelateerd is.