Een 47-jarige Eindhovenaar zal niet meer worden vervolgd voor de dood van een medebewoonster van zorginstelling Landrijt in Eindhoven vorig jaar. De man lijdt aan de ziekte van Huntington en is niet in staat om zijn strafzaak te volgen, oordeelde de rechtbank in Den Bosch woensdag.

Peter D. gooide vorig jaar kokend heet water over de 44-jarige vrouw. De verzwakte patiënte overleed een dag later aan de brandwonden.

De verdachte zit sindsdien vast op de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Hij zegt dat hij zich niks kan herinneren van zijn rol bij de dood van de vrouw.

Volgens de officier van justitie was de man zich tot voor kort bewust van de gebeurtenissen maar woensdag tijdens de strafzaak concludeerde ze dat zijn toestand ernstig is verslechterd. Ze vroeg om schorsing van de vervolging en de rechtbank was het daar mee eens.

De kans dat de strafzaak tegen de man nog verdergaat is minimaal. De ziekte van Huntington is een progressieve ziekte en kans op herstel is er niet. Door de beslissing blijft de Eindhovenaar in voorarrest en zal er een geschikte plek gevonden moeten worden voor zijn verzorging.

Nabestaanden

De man woonde in de Eindhovense zorginstelling Landrijt. Hij zat daar vrijwillig nadat hij ontoerekeningsvatbaar was verklaard in een strafzaak tegen hem voor een poging tot doodslag op zijn echtgenote in 2014.

De beslissing van de rechtbank om de strafzaak op te schorten is een klap voor de nabestaanden van de 44-jarige vrouw. Het gevolg is dat zij geen gebruik kunnen maken van hun spreekrecht. Ook hun verzoek om schadevergoeding te ontvangen zal niet worden behandeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!