De gemeente Weert voert woensdag een crisisberaad met de betrokken instanties over de problemen met criminele asielzoekers op het lokale asielzoekerscentrum.

De gemeente gaat in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Openbaar Ministerie, de politie en de Dienst Terugkeer & Vertrek over de aanhoudende problemen. 

Volgens burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft het COA de situatie op het azc niet onder controle. "Elke dag moet de politie met loeiende sirenes naar het azc toe", zegt de burgemeester in de uitzending van Pauw dinsdagavond.

Maandag moest de politie met tientallen agenten uitrukken naar het azc, omdat agenten bij een arrestatie vanwege winkeldiefstal belemmerd werden in hun werk. Er werden drie arrestaties verricht.

De Limburgse stad kampt al langer met problemen met vooral Noord-Afrikaanse asielzoekers. Volgens Heijmans zijn het economische vluchtelingen die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning. In december 2016 vaardigde de burgemeester al eens een noodbevel uit om de asielzoekers rond de jaarwisseling huisarrest op te leggen.