De Rwandese genocideverdachte Jean-Baptiste N. uit Eindhoven raakt waarschijnlijk zijn Nederlandse paspoort kwijt zonder dat hij zich kan verdedigen, omdat zijn advocaat het griffierecht niet op tijd heeft betaald. 

De rechtbank in Den Bosch weigert zijn zaak daarom in behandeling te nemen, aldus de uitspraak dinsdag.

Rwanda heeft gevraagd om uitlevering van N., omdat het hem wil vervolgen voor zijn rol in de genocide in 1994.

De uitspraak betekent niet dat de man direct terug moet naar Rwanda. Hij kan nog in hoger beroep gaan tegen de beslissing en kan bovendien bezwaar maken als Nederland zijn verblijfsvergunning intrekt en uitlevering dreigt.

Genocide

De Nederlandse regering wil de Nederlandse nationaliteit van Jean-Baptiste N. (62) intrekken vanwege ernstige vermoedens dat hij betrokken is geweest bij de uitroeiing van Tutsi’s in Rwanda.

N. kwam in 1999 als vluchteling naar Nederland. Volgens een vertrouwelijke ambtsbericht was hij een invloedrijke en landelijk bekende aanhanger van de Hutu’s. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de moord op Tutsi’s in het noorden van Rwanda. Tijdens de genocide in Rwanda werden tussen de 500.000 en één miljoen mensen gedood.

De verdachte ontkent zijn betrokkenheid en meent dat hij zich moet verweren tegen vage en anonieme beschuldigingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!