De nabestaanden van enkele tientallen gefusilleerde verzetsmensen krijgen voor het eerst de gelegenheid de plaats van executie te bezoeken. Dat gebeurt op vrijdag 4 mei op initiatief van het nationaal monument Kamp Amersfoort.

De plekken waar de verzetsmensen zijn gedood, liggen op de Leusderheide, een militair oefenterrein dat voor het publiek is gesloten. Defensie heeft toestemming aan Kamp Amersfoort gegeven om de familieleden naar de voormalige massagraven te begeleiden.

De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd. De stoffelijke overschotten zijn elders begraven of gecremeerd. Van de executieplekken resteert niets meer dan een kuil.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort hebben de afgelopen maanden ruim vijftig nabestaanden opgespoord. Niet alleen kleinkinderen en neven en nichten worden vrijdag verwacht, maar ook twee kinderen van oorlogsslachtoffers zijn aanwezig.

Directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort draagt tijdens de herdenking de afscheidsbrief van de 22-jarige Arie de Leest voor. Hij werd op 8 april 1943 omgebracht op de Leusderheide.