Dinsdag rijden er veel minder bussen door de staking in het streekvervoer. Ook maandag was dat het geval.

De vakbonden FNV en CNV, die de staking hebben georganiseerd, melden dat het streekvervoer dinsdag nagenoeg platligt. De staking duurt tot 23.00 uur. 

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) spreekt de vakbonden tegen. "We kunnen gelukkig in het hele land nog beperkt rijden. Wat er kan, is per regio en vervoerder verschillend", aldus voorzitter Fred Kagie. Hij benadrukt dat de werkgevers zich daarbij aan alle regels houden.

Onverantwoord

De vakbonden noemen het onverantwoord en tegen de regels dat er alsnog bussen rijden. Volgens CNV Vakmensen willen de vervoerders zo het idee wekken dat de staking is mislukt. "Dat is tegen de wettelijke voorschriften en ook tegen de veiligheidsregels in. In onze ogen een zonder meer ongeoorloofd en onverantwoord optreden", zegt cao-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Ook FNV noemt dat onverantwoord, omdat passagiers hun boosheid op werkwillige chauffeurs kunnen afreageren. "Maandag werd nog een chauffeur belaagd door boze passagiers", zei de FNV-woordvoerder. De FNV stelt aangifte te doen tegen vervoersbedrijven die de staking willen breken door ''besmet'' werk te laten doen.

Enkele honderden chauffeurs doen dinsdag mee aan een demonstratieve mars in Den Haag. Vakbond FNV had al zijn leden opgeroepen op de Dag van de Arbeid ''in actie te komen voor kwaliteit, zekerheid en inkomen". Aan de manifestatie doen in totaal zo'n zevenduizend mensen uit verschillende sectoren mee.

Eisen

Door twee dagen het werk neer te leggen, willen de bonden hun eisen voor een nieuwe cao bij de regionale vervoersbedrijven kracht bijzetten.

De stakers willen een loonsverhoging, maatregelen om de werkdruk te verminderen en plaspauzes tijdens hun dienst. De werkgevers hadden geprobeerd de staking door de rechter te laten verbieden. Die ging daar niet in mee.

De FNV kondigde aan dat vanaf volgende week dinsdag estafettestakingen volgen als de werkgevers niet over de brug komen. Dat zal beginnen bij het stadsvervoer Utrecht, Arnhem/Nijmegen en het streekvervoer in Twente. De werkgevers lieten weten zich te "herbezinnen hoe we verder gaan in deze onderhandelingen".

Bussen

Bussen van Connexxion rijden volgens Kagie nog naar belangrijke bestemmingen, zoals ziekenhuizen en treinstations. "Ook de bussen van- en naar Schiphol en Eindhoven Airport rijden, net als de regionale treinen."

"In Utrecht bij U-OV (Qbuzz) staakt slechts 20 procent van de chauffeurs. Het bedrijf rijdt met verschillende bus- en tramlijnen in de stad en streek en bedient de ziekenhuizen en revalidatiecentra", aldus Kagie.

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB), Den Haag (HTM) en Rotterdam (RET) valt niet onder de actie. Zij hebben een andere cao.

Dit is waarom chauffeurs van streekbussen in het hele land staken
70
Dit is waarom chauffeurs van streekbussen in het hele land staken

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!