De 53-jarige Alex O., die ook wel bekend staat als 'de Jumbo-afperser', legt zich niet neer bij zijn veroordeling in hoger beroep tot tien jaar gevangenisstraf. Hij gaat in cassatie bij de Hoge Raad, maakt zijn advocaat Tjalling van der Goot maandag bekend.

O. kreeg de straf twee weken geleden van het gerechtshof in Leeuwarden omdat hij in 2015 verschillende vestigingen van supermarktketen Jumbo in Groningen een aantal maanden bedreigde en afperste. Hij werd in 2016 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, maar daar ging hij tegen in beroep.

Volgens zijn advocaat zou er geen direct bewijs voor de betrokkenheid van O. bij de afpersing van de supermarktketen aanwezig zijn, maar verschillende aanwijzingen vormen samen bewijs voor het hof.

Naar verwachting zal het een jaar duren voordat de Hoge Raad uitspraak in de zaak doet.

Bedreiging

In 2015 werd begin mei een pakketje tegen de gevel van een Jumbo-filiaal in Groningen gevonden.

In de maanden daarna ging er een explosief af in een filiaal van de supermarktketen in Groningen en werd er een dreigmail verstuurd. Een supermarkt in Zwolle ontving ook een verjaardagskaart met 2 gram explosieve stof.

De supermarktketen besloot hierop dat alle 579 filialen in Nederland moesten worden ontruimd wanneer het vermoeden bestond dat er explosieven in een winkel aanwezig waren. O. eiste 2.000 bitcoins van Jumbo, destijds omgerekend 400.000 euro.

Kookwekker

O. werd uiteindelijk aangehouden doordat zijn toen 15-jarige zoon een kookwekker bij de Blokker had gekocht die was gebruikt bij een van de explosieven. De jongen ging vrijuit, omdat er onvoldoende bewijs was dat hij betrokken was bij de afpersingszaak.

Zijn vader werd thuis aangehouden toen Jumbo op 9 oktober 2015 de laatste dreigmelding kreeg. O. zat precies op dat moment achter zijn computer. Het DNA van de man werd ook aangetroffen onder een postzegel die op een van de dreigbrieven zat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!