Bijna acht op de tien Nederlanders houden tijdens de herdenking daadwerkelijk twee minuten stilte. Dat blijkt uit onderzoeken die het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar buiten heeft gebracht.

Een kwart van de Nederlanders herdenkt op 4 mei álle slachtoffers uit de hele wereld van álle oorlogen. De Tweede Wereldoorlog wordt door Nederlanders het vaakst genoemd als wordt gevraagd naar de belangrijkste historische gebeurtenis.

Ook als de allerlaatste mensen zijn overleden die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, mag Dodenherdenking niet worden afgeschaft, vinden veel Nederlanders. 

Slechts weinig mensen vinden dat de herdenking minder betekenis heeft naarmate die oorlog verder achter ons ligt. Ruim driekwart is het oneens met de stelling dat de herdenking uiteindelijk mag worden afgeschaft. 

De gegevens komen uit het Doelgroepenonderzoek (uitgevoerd door Motivaction en de Universiteit Utrecht samen met onder meer het NIOD) en uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.