De grote stroomstoring op Schiphol die plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag, heeft ook zondag overdag voor grote problemen gezorgd op de luchthaven. Rond 16.30 uur draaide de luchthaven weer volgens schema maar er moet nog rekening worden gehouden met vertragingen. 

Duizenden reizigers kregen zondag te maken met vertragingen of geannuleerde vluchten. "Ondertussen lopen de processen weer en is de capaciteit weer maximaal", zegt een woordvoerder van Schiphol.

Wel worden reizigers geadviseerd van te voren nog goed hun vlucht in de gaten te houden. Zondagavond wordt veel drukte verwacht in verband met de meivakantie. Ook op maandag wordt het extra druk omdat luchtvaartmaatschappijen inhaalvluchten hebben ingepland.

Volgens een woordvoerder moeten reizigers zondag en maandag nog rekening houden met enige vertraging. 

Geannuleerde vluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM, maar ook andere vervoerders zoals easyJet, kondigden zondagochtend al aan dat bepaalde vluchten zouden komen te vervallen.

Zondagochtend hield de grootste maatschappij op Schiphol, KLM, het op 25 geannuleerde vluchten. Rond het middaguur moest de maatschappij dit bijstellen tot veertig geannuleerde vluchten. 

Inkomende vluchten werden aan het begin van de ochtend beperkt toegelaten tot de luchthaven. 

Lange rijen

Ook ondervonden passagiers wier vluchten wel doorgingen veel hinder bij het inchecken. Vanwege de grote aantallen mensen op de luchthaven, waren de wachttijden bij de balies en incheckmachines erg lang. Ook gestrande passagiers die hun vlucht om willen boeken, stonden lang in de rij. 

KLM heeft zondag extra personeel opgeroepen, maar door de files richting Schiphol was het ook voor het personeel lastig om de luchthaven te bereiken. "Het is ook bij ons alle hens aan dek", meldt een woordvoerder. 

Afsluiting

Als gevolg van de stroomstoring vannacht, was de luchthaven enkele uren gesloten. Passagiers werd aangeraden om niet naar de luchthaven af te reizen. 

Niet alleen op Schiphol, maar ook rond de luchthaven waren er problemen door de stroomstoring. Zo konden treinen bijvoorbeeld niet rijden en stonden de wegen rond de luchthaven vol met files, omdat de afritten naar Schiphol afgesloten waren. 

Ongelukkig moment

De stroomstoring kwam op een ongelukkig moment voor de luchthaven. Vanwege de meivakantie in Nederland heeft Schiphol grote hoeveelheden reizigers te verwerken. Het is een van de drukste periodes van het jaar. 

Schiphol zei eerder op zondag dat de problemen voorlopig nog niet voorbij zijn en waarschijnlijk nog de hele dag zullen duren. "Wat er maandag precies gebeurt is nog niet te voorspellen, maar er zullen zeker naweeën van zijn."

Onderzoek

Technici op Schiphol zijn ondertussen begonnen met een groot onderzoek. Ze proberen er achter te komen hoe de stroomstoring de luchthaven heeft kunnen treffen.

De oorzaak van de storing lag namelijk niet op Schiphol zelf, maar bij een station van de netbeheerder in Amsterdam. Toch was er sprake van een storing bij de inchecksystemen. 

Voor zover bekend hebben geen andere processen vertraging opgelopen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen problemen gesignaleerd bij de bagageafhandeling. 

"Het is nog te vroeg om te zeggen, wat er is gebeurd", meldt een woordvoerder. Om die reden is er ook nog niet gekeken naar het verhalen van eventuele schade.