Als gevolg van een grote stroomstoring die zich voordeed in de nacht van zaterdag op zondag, is de luchthaven Schiphol enkele uren gesloten geweest. Rond 6.30 uur ging de luchthaven weer open en werden passagiers weer toegelaten. Wel hebben passagiers en het vliegverkeer nog last van de eerdere stroomstoring.

De luchthaven meldt dat vooral inkomende vluchten, die zouden landen tussen 9.00 en 11.00 uur, hinder ondervinden van de nasleep van de stroomstoring. Deze toestellen krijgen in fases toestemming om te landen, zodat de luchthaven eerst zoveel mogelijk passagiers die vastzitten op Schiphol, kan laten vertrekken. 

Uitgaande vluchten hebben geen beperkingen, maar hebben vaak wel te maken met vertragingen. Ook vallen bepaalde vluchten uit.

Welke vluchten geannuleerd zijn, is terug te vinden op de website van de luchthaven of bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

KLM heeft al bekendgemaakt dat het 25 vluchten naar Europese bestemmingen zal schrappen. Zo gaan vluchten naar bijvoorbeeld Glasgow, Stavanger, Bergen, Toulouse, Bremen en Luxemburg niet door. Ook andere maatschappijen annuleren vluchten. Zo heeft easyJet vluchten geannuleerd naar Berlijn en Milaan. 

De gevolgen van de stroomstoring zullen de hele zondag merkbaar zijn zegt een woordvoerder van Schiphol. "Wat er maandag precies gebeurt is nog niet te voorspellen, maar er zullen zeker naweeën van zijn."

Bereikbaarheid

De heropening van de luchthaven betekende dat ook het openbaar vervoer naar Schiphol weer op gang gekomen is. Er reden bijvoorbeeld geen treinen naar Schiphol vanwege de stroomstoring. 

Ook veel toegangswegen naar het vliegveld waren overvol. Er stonden behoorlijke files op de A4, omdat ook de afritten naar de luchthaven afgesloten waren. Dit leverde ook gevaarlijke situaties op, omdat mensen op de vluchtstroken van de snelwegen afgezet werden. 

Volgens de Verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat zijn de afritten inmiddels weer open. 

Problemen met inchecken

Als gevolg van de stroomstoring vannacht was de luchthaven enkele uren gesloten. Passagiers werd aangeraden om niet naar de luchthaven af te reizen en de informatie in de gaten te houden.

Er waren vooral problemen met het inchecken, waardoor grote rijen voor de incheckbalies ontstonden.

Vanwege de meivakantie in Nederland heeft Schiphol grote hoeveelheden reizigers te verwerken. Het is voor de luchthaven een van de drukste periodes van het jaar. 

Amsterdam Zuidoost

De grote stroomstoring hield verband met de problemen van het netbeheer in Amsterdam. Ook inwoners van Amsterdam-Zuidoost hadden namelijk te maken met een stroomstoring, die rond 0.45 uur onstond door het uitvallen van twee hoogspanningsverbindingen in de buurt van de Bijlmer.

Schiphol kreeg hierop naar verwachting te maken met een spanningsdip. 

In Amsterdam hadden tot 9.00 uur zo'n 38.000 huishoudens geen stroom. Netbeheerder TenneT heeft de problemen inmiddels verholpen, wat er voor moet zorgen dat huishoudens langzaam weer stroom krijgen.

De daadwerkelijke oorzaak van de grote storing is nog steeds onbekend.