Het extra budget dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg om voor meer capaciteit te zorgen, is voor dit jaar al opgemaakt. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waarschuwt dat het nodig is om scherper te prioriteren bij het insturen van sporen voor forensisch onderzoek. 

"Het budget wordt in een te hoog tempo uitgegeven waardoor, na aftrek van de verplichtingen die voor de rest van het jaar zijn aangegaan, het rond 1 mei zal zijn uitgeput." Dit laat de minister aan de Tweede Kamer weten. 

Het gaat hier om 3 miljoen euro die het kabinet aan het NFI gaf om extra forensische dienstverlening in te kopen. Dit komt bovenop het oorspronkelijke budget van het NFI, dat in 2018 in totaal 66 miljoen euro bedraagt.

De minister laat weten dat de politie het het Openbaar Ministerie (OM) wel gewoon gebruik kunnen blijven maken van de "eigen capaciteit" van het NFI. De afweging van wat ingestuurd wordt voor forensisch onderzoek, moet wel scherper gemaakt worden, aldus Grapperhaus.

Dat het budget nu al op is, heeft volgens de minister te maken met drie elementen. Zo is er toenemende behoefte aan forensisch onderzoek en zijn deze onderzoeken steeds duurder geworden. Ook duurt de opleiding tot forensisch deskundige langer "waardoor het lang duurt voordat intensiveringen leiden tot meer productie."

België

Vorig jaar werd al bekend dat het capaciteitsprobleem bij het NFI dermate nijpend werd, dat er secties werden doorverwezen naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. 

Hierbij ging het maandelijks om maximaal tien lichamen van mensen die mogelijk of zeker het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!