Zeker veertigduizend mensen waren vrijdag aanwezig in de binnenstad van Groningen om het bezoek van de koninklijke familie aan de stad bij te wonen. Ook elders in het land werd de 51e verjaardag van koning Willem-Alexander uitbunding maar gemoedelijk gevierd.

De terugtocht van feestgangers is vrijdagavond vanaf de verschillende treinstations in Nederland goed op gang gekomen, zo meldt de NS. Dat verloopt vooralsnog zonder noemenswaardige problemen.

Ook in de komende uren verwacht de NS nog veel reizigers naar huis te brengen. Het spoorwegbedrijf draaide tijdens Koningsdag op de zogenoemde speciale Oranjedienstregeling, waarbij honderden extra medewerkers werden ingezet.

Het publiek bij het koninklijk bezoek aan Groningen stond in de binnenstad langs de route die het koninklijk gezelschap aflegde of keek op pleinen via grote schermen naar de gebeurtenis. Ook de vrijmarkt trok veel publiek.

De koninklijke familie arriveerde rond 11.00 uur in Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas lieten de stad en de regio zien door de ogen van Groningers uit de hele provincie. Voor de stadstoer was twee uur uitgetrokken, maar het geheel liep een vol uur uit.

''Het was superdruk en supergezellig", zei een woordvoerder van de gemeente na afloop. Volgens haar waren er ''geen ernstige incidenten of noemenswaardige demonstraties geweest''.

'Coole stad'

''Er gaat niets boven Groningen." Met deze woorden nam koning Willem-Alexander vanaf het podium op de Vismarkt afscheid van het Noorden. Koningin Máxima omschreef Groningen als een "coole stad".

Aan het einde van het koninklijke bezoek sprak de vorst de Groningers toe om hen hartelijk te bedanken. ''We hebben een ongelooflijke ontvangst gekregen. Zonder de inzet van velen van u was dit niet mogelijk geweest", zei de hij. ''Groningen en de Ommelanden zijn samengekomen en hebben laten zien dat ze beide één zijn. We zijn trots op jullie. We zijn trots op deze jonge stad, vol innovatiekracht en vol veerkracht."

Ook op Facebook, Instagram en Twitter blikte Willem-Alexander terug op een geweldige Koningsdag. ''Dank voor een geweldige #Koningsdag. Jullie Groningen voelt ook als mijn Groningen!”, schrijft de koning na afloop van de nationale viering. 

Trots

Burgemeester den Oudsten liet weten trots te zijn op de stad en de regio: ''Dit is mijn Groningen, een veilig en fantastisch feest geven voor duizenden mensen en koninklijke gasten. Als er een stad is waar je prima kunt wonen, werken en genieten, dan is het hier en vooral vandaag.’'

Den Oudsten was daarnaast vol lof over de betrokkenheid van de koning bij de aardbevingsproblematiek in Groningen. Willem-Alexander en zijn gezin trokken tijdens het bezoek veel tijd uit om te spreken met gedupeerden uit verschillende dorpen en steden in de provincie. De burgemeester vindt dat de koning zijn rol "fantastisch vervult".

Ook de politie in Groningen sprak van een ''veilig en feestelijk evenement". Tijdens koningsnacht en -dag werden vijf mensen aangehouden voor onder meer mishandeling en het verstoren van de openbare orde.

Elders in het land werd Koningsdag ook in een gemoedelijke sfeer gevierd. In Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Breda vonden volgens de politie geen noemenswaardige incidenten plaats. De talloze muziekfeesten, waaronder het 538Koningsdagfestival in Breda en het Kingsland Festival in onder meer Amsterdam en Maastricht trokken vele tienduizenden bezoekers.

In Amsterdam werden tijdens koningsnacht en tot 22.00 uur op Koningsdag in totaal 56 mensen aangehouden voor kleine delicten gerelateerd aan de feestdag, zoals openbare dronkenschap en zakkenrollen. Het aantal arrestaties tijdens koningsnacht is volgens een woordvoerder vergelijkbaar met vorig jaar. Op Koningsdag was het  dit jaar rustiger.

Het was voor oud-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen de eerste keer dat hij Koningsdag als waarnemend burgemeester in Amsterdam doorbracht. Van Aartsen liep een rondje door de hoofdstad en toonde zich heel tevreden met wat hij overal aantrof.

De politie in Den Haag omschrijft de koningsnacht van dit jaar als "rustiger dan de reguliere zaterdagavond". Er werden hooguit boetes uitgedeeld voor vergrijpen zoals wildplassen. 

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.