De 29-jarige man die op 15 december vier leden van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en een reiziger met een hamer bedreigde op Schiphol, heeft donderdag zes maanden celstraf gekregen. De man zal na zijn straf het land uit worden gezet.

Dat heeft de rechtbank Noord-Holland donderdag bepaald. De man zou ook met een mes hebben gedreigd, maar is hier niet voor veroordeeld.

De man liep op 15 december 2017 op de politiepost op Schiphol Plaza af en sloeg de glazen deur kapot met een klauwhamer. Hij stapte het kantoor binnen, rende op de daar aanwezige reiziger af en maakte met de hamer slaande bewegingen richting de persoon.

De aanwezige KMAR-leden waren bang dat de man een aanslag wilde plegen en schoten hem uiteindelijk in zijn been om de dreiging af te wenden.

Geweld

De man kwam tot zijn daad omdat hij Nederland niet op vreedzame wijze kon verlaten. Dit moest naar eigen zeggen dan maar met geweld. De rechtbank rekent het de man extra zwaar aan dat hij personeel van de marechaussee heeft bedreigd .

De man is een bekende van hulpinstellingen en zou met de nodige psychische klachten kampen. Hij weigerde echter om een psychiater te woord te staan en de rechter liet weten dat dit dus niet is vast te stellen.

Schadevergoeding

De man moet boven op zijn straf van zes maanden ook nog een voorwaardelijke straf van twee weken uitzitten. Hij werd in december 2016 veroordeeld voor vernieling. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

De man zal na zijn straf worden vastgezet in vreemdelingendetentie en het land worden uitgezet.