In het onderzoek naar een besloten netwerk waarin naaktfoto's van honderden Nederlandse meisjes op het internet werden gedeeld, zijn vijf verdachten in beeld. Drie van hen zijn opgepakt.

Het onderzoek naar het netwerk loopt al ruim een jaar, meldt de politie donderdag. Dit gebeurde nadat een jonge vrouw aangifte deed van diefstal. Ze verklaarde dat iemand beeldmateriaal uit haar cloud had gestolen en gedeeld op het internet.

De opgepakte mannen komen uit Culemborg, Groningen en Heerlen. Onderzoekers hebben op hun mobiele telefoons en computers "enorme hoeveelheden persoonsgegevens en beeldmateriaal" van vrouwen aangetroffen. De politie heeft bij de twee andere verdachten, woonachtig in de omgeving van Terneuzen en Geleen, digitale gegevens in beslag genomen.

Het online netwerk, waar circa achthonderd meisjes het slachtoffers van zijn, is donderdag offline gehaald. Veel foto's en video's in het netwerk zijn geplaatst door ex-vriendjes van de meisjes. Een deel van de beelden is door hackers van sociale media-accounts, computers of smartphones gehaald.

'Enorme hoeveelheden'

De verdachten hadden ''enorme hoeveelheden'' aan beeldmateriaal en persoonsgegevens van vrouwen op hun computers en telefoons staan. De politie verwacht nog maanden bezig te zijn met het onderzoeken van de foto's en video's. Vrouwen van wie de politie de identiteit heeft achterhaald, krijgen daarover persoonlijk bericht.

''Dit is een enorme klus die maanden kan duren'', aldus de politie. Ook beelden waarover de Belgische politie beschikt worden onderzocht. Woensdagavond werd al bekend dat de politie een website offline had gehaald die werd gebruikt om zogeheten 'wraakporno' te delen, expliciet beeldmateriaal dat zonder toestemming van de betrokkenen online staat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!