De 29-jarige man die wordt verdacht van het inslaan van ramen van een joods restaurant in Amsterdam en het stelen van een Israëlische vlag wordt niet vervolgd voor een terroristisch misdrijf. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De man, die een Palestijnse vlag in de hand had, riep bij zijn daad op 7 december onder meer "Allahu akbar". Het restaurant HaCarmel was op dat moment gesloten en er waren geen mensen. Hij werd door agenten overmeesterd.

Het hof verwacht niet dat de strafrechter voldoende bewijs kan vinden dat de man "het uitdrukkelijke doel had om het ernstige vreesaanjagende effect te bereiken dat nodig is om de feiten als terroristisch misdrijf aan te kunnen merken".

Het hof vindt dat de maximumstraf van ruim vijf jaar die voor diefstal en vernieling samen kan worden opgelegd voldoende mogelijkheden biedt voor een juiste straftoemeting als hij veroordeeld wordt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!