Criminele motorclubs richten steeds vaker zogenoemde supportclubs en broederschappen op om 'het vuile werk' op te laten knappen. Dat is het gevolg van de bestrijding van de motorclubs zoals Satudarah en No Surrender.

Dat concludeert de Taskforce Brabant Zeeland in hun jaaroverzicht. De taskforce is opgericht voor de bestrijding van criminaliteit in het zuiden van Nederland

Supportclubs en broederschappen (brotherhoods) bestaan uit mannen die graag lid willen worden van een motorclub. De toelatingseisen zijn minder streng. ''Het zijn kweekvijvers met leden die steun kunnen bieden zonder een volledige kijk in de keuken te krijgen'', aldus een woordvoerder van de Taskforce maandag in een toelichting.

Verbod

Bekende motorclubs worden bedreigd door een verbod. Als eerste werd vorig jaar motorclub Bandidos verboden en het Openbaar Ministerie wil ook Satudarah en No Surrender laten verbieden.

De Red Devils en de Yellow Snakes zijn voorbeelden van supportclubs van respectievelijk Hells Angels en Satudarah. Saudarah en Support 81 worden genoemd als voorbeelden van brotherhoods.

De opkomst van de supportclubs en broederschappen komt bovenop het effect dat motorclubs en hun chapters naar België verhuizen als gevolg van de strenge Nederlandse aanpak.