Naoufal F. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens de poging tot moord op Peter R. in 2015 in Diemen. De rechtbank in Amsterdam legde donderdag achttien jaar cel op aan de Amsterdamse crimineel. 

Raadsvrouw Inez Weski bevestigt vrijdag desgevraagd dat haar cliënt beroep aantekent. De advocate is zeer ontstemd over het feit dat de rechtbank in Amsterdam haar in het donderdag uitgesproken vonnis een sneer geeft.

''Een vonnis met ongegronde en lasterlijke termen over het pleidooi", zegt Weski. De rechtbank schreef Weski niet goed te hebben kunnen volgen in haar bijna 200 pagina’s tellende pleidooi, mede ''door het zeer wijdlopige en grammaticaal niet kloppende taalgebruik".

De advocate meent dat de rechtbank de verdediging als ''een lastige factor" heeft beschouwd, die tijdens tijdens de rechtszaak ''met steeds grotere agressie werd afgekapt".

Ennetcom-data

In haar pleidooi heeft Weski de geldigheid van de strafvervolging van F. betwist, omdat het Openbaar Ministerie (OM) op ''ondoorzichtige en oncontroleerbare" wijze bewijs heeft verzameld.

Dit bewijs werd geput uit de zogeheten Ennetcom-data - gecodeerd berichtverkeer tussen (veronderstelde) criminelen dat is aangetroffen op servers van telecombedrijf Ennetcom. Forensisch specialisten wisten de berichten te ontcijferen.

Zo vond de politie versleutelde berichten op de telefoons van de mannen die betrokken waren bij de aanslag op R. in Diemen. Daaruit bleek dat zij veelal contact hadden met een mailadres beginnend met CWX. De rechtbank acht bewezen dat F. de persoon is die gebruikmaakte van dit mailadres.

Het betoog van Weski werd nagenoeg geheel van tafel geveegd.

Tevergeefs gewraakt

Tijdens het proces heeft Weski de rechtbank tevergeefs gewraakt. Ze ''kan slechts hopen" dat de rechter in hoger beroep zich anders opstelt, ''met respect voor de wet en voor advocaten" die op die wetten een beroep doen.

De rechtbank achtte bewezen dat Naoufal F. (38) een moordcommando op crimineel Peter R. af heeft gestuurd. R. overleefde de aanslag ternauwernood. De schutters kregen eerder al straffen tot twintig jaar opgelegd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!